Nasze ulubione piwa kojarzą nam się z białą, gęstą i trwałą pianą. Co jednak sprawia, że na piwie pojawia się piękna pienista powłoka? Ilu miłośników piwa, tyle opinii… Jedno jednak nie podlega dyskusji – piwo jest tak dobre jak surowce, z których powstaje. To dzięki doskonałej jakości słodowi piwa nie tylko świetnie smakują, ale też kuszą swym doskonałym...
Nie dysponując najlepszymi surowcami, chmielem czy
słodem, nie uwarzymy dobrego piwa. To bowiem te składniki nadają piwu
wszelkich cech, jakich doświadczamy pijąc piwo. Warto jednak zdać sobie
sprawę, jak dużą rolę odgrywają surowce, jeszcze zanim napijemy się
piwa. Wiele o piwie zdradza jego wygląd!
„Dobra piana to piana gęsta i zwarta, uformowana z małych, drobnych pęcherzyków”– mówi Joanna Wasilewska z Kompanii Piwowarskiej, dwukrotnie wybrana przez grupę SABMiller najlepszym degustatorem na świecie. – „Jej trwałość od momentu nalania do całkowitego zaniknięcia powinna wynosić około 4 minut. Co ciekawe, gęsta piana wydaje z siebie jednolity szmer, podczas gdy piana gorszej jakości brzmi jak pojedyncze pęknięcia. Piana o odpowiedniej lepkości i gęstości zostawia też na ściankach szklanki ślady w postaci krążków. W dobrych piwach krążków będzie tyle, ile łyków zrobiliśmy, by opróżnić szklankę.”
„Dobra piana to piana gęsta i zwarta, uformowana z małych, drobnych pęcherzyków”– mówi Joanna Wasilewska z Kompanii Piwowarskiej, dwukrotnie wybrana przez grupę SABMiller najlepszym degustatorem na świecie. – „Jej trwałość od momentu nalania do całkowitego zaniknięcia powinna wynosić około 4 minut. Co ciekawe, gęsta piana wydaje z siebie jednolity szmer, podczas gdy piana gorszej jakości brzmi jak pojedyncze pęknięcia. Piana o odpowiedniej lepkości i gęstości zostawia też na ściankach szklanki ślady w postaci krążków. W dobrych piwach krążków będzie tyle, ile łyków zrobiliśmy, by opróżnić szklankę.”
Składnik piwa, który odpowiada za jego stronę wizualną, to słód jęczmienny. Skiełkowane i wysuszone ziarno jęczmienia, czyli właśnie słód jęczmienny, daje dwie bardzo istotne dla piwoszy cechy – a mianowicie barwę i pienistość. Tylko z dobrej jakości słodu, a właściwie z białek, które zawiera, utworzy się gęsta, trwała piana. A piana dla piwosza to rzecz najwyższej wagi! wyjaśnia Joanna Wasilewska.
To właśnie słód potrafi również tworzyć całą paletę piwnych barw od słomkowej przez złotą, bursztynową, aż do wiśniowej czy ciemnobrązowej. A zatem nie dysponując najwyższej jakości słodem, nie uwarzymy piwa, które zachęci nas swoim wyglądem do pierwszego łyku.
Piwo uwarzone ze słodów niskiej jakości, a więc o parametrach nieodpowiednich do wykorzystania w piwowarskiej sztuce, będzie miało rzadką i szybko opadającą pianę, a jego barwa będzie dziełem przypadku, nie zaś starannie zaplanowanego procesu warzenia. Dzieje się tak nierzadko, ponieważ niektóre piwa produkowane są w taki sposób, aby mogły być oferowane konsumentom po najniższej z możliwych cen. Co więcej, niektóre browary, które nie dysponują odpowiednim zapleczem finansowym, nie są w stanie wdrożyć i dochowywać standardów i procedur gwarantujących wysoką jakość.
Zanim więc napijemy się piwa warto na nie spojrzeć, by upewnić się że to z czego ono powstało, zostało naprawdę starannie dobrane. Dobry wizerunek piwa jest obietnicą doskonałego aromatu i bogatego bukietu, a tego przecież oczekujemy od piw dobrych i doskonałych.
Przeczytaj także: Samopowtarzalny karabin wyborowy MSBS GROT z nagrodą DEFENDER od Dowódcy WOT
Komentarze
Prześlij komentarz