Kuchnia włoska jest na tyle popularna, że jej typowe dania stały się inspiracją dla milionów kucharzy. W czołówce poszukiwanych przepisów kulinarnych niezmiennie znajdują się bolognese, carbonara czy lasagne. O ile włoskie makarony z sosami przygotowujemy w domu chętnie, bo któż ich nie lubi, to już lasagne wydaje nam się większym wyzwaniem. Niesłusznie – parę rad szefa kuchni Knorr, Marcina Markowskiego, pozwoli przygotować doskonałe, nawiązujące do oryginalnej kuchni włoskiej danie. Poniżej także kilka ciekawostek na temat pochodzenia lazanii i jej popularności na świecie Cóż może być bardziej włoskiego niż jej kuchnia? Większości ludzi na świecie Italia kojarzy się przede wszystkim ze sztandarowymi dla niej makaronami. Zresztą takiego samego zdania są także i sami mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego, którzy, przez wieki żyjący w mniejszych państwach, za najważniejszy wspólny element narodowej tożsamości uważają właśnie makarony. Spaghetti i lasagne rozpaliły serc