Wiele smacznych i przez wielu lubianych potraw niekoniecznie musi służyć naszemu zdrowiu. Inaczej może być z żywnością przygotowywaną na grillu. Wystarczy tylko pamiętać o kilku prostych zasadach, z którymi można zapoznać się w poradniku ekspertów Knorr: szefa kuchni i żywieniowca
Po pierwsze - wszystko z rusztu dobre, ale nie wszystko dobre na ruszt
Grillować można w zasadzie wszystko: mięsa, ryby, warzywa czy nawet
owoce. Pamiętać trzeba o kilku ogólnych zasadach dotyczących żywności,
ale i także specyficznych dla tej formy obróbki termicznej. Oto kilka
wskazówek żywieniowca marki Knorr, Iwonny Niegowskiej.
- Należy korzystać z możliwie świeżych produktów i surowych mięs.
Peklowane mięsa, czyli te konserwowane saletrą, nie nadają się na rożen,
albowiem w trakcie grillowania ulega ona rozkładowi i powstają
szkodliwe dla zdrowia związki.
- Mięso z grilla nie potrzebuje tłuszczu, bo na rożnie wypala się ten
znajdujący w samym mięsie, obniżając jego kaloryczność. Nie ma więc
konieczności dodawania choćby oleju czy oliwy.
- Wiele osób stara się minimalizować obecność soli w swojej diecie.
Przygotowując dania z rusztu i używając w tym celu kompozycji suszonych
ziół i przypraw, mamy możliwość obniżenia jej zawartości w spożywanych
daniach.
- Warzywa i owoce są ważną częścią każdego dania i nie powinno ich
zabraknąć także w trakcie grillowej uczty. Tym bardziej, że ruszt daje
możliwość obróbki termicznej warzyw i owoców, zachowując większość
składników odżywczych.
- Zbyt długie pieczenie mięsa może doprowadzić do jego wysuszenia (co
spowoduje utratę smakowitości, a także części składników odżywczych i
ciężkostrawność), a w najgorszym razie przypalenie i powstanie w
zwęglonych miejscach rakotwórczych związków.
Jak włączyć do grillowego menu warzywa i owoce? Oto propozycja Iwonny Niegowskiej, żywieniowca Knorr:
Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.
Trudność: łatwe
Składniki:
200 świeżego tuńczyk
2 łyżki Sosu Chilli Hellman’s
1 łyżka Przyprawy uniwersalna Delikat Knorr
1 cukinia100 g świeżego ananasa
1 papryka czerwona
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
pęczek świeżej kolendry
1 łyżka sezamu
drewniane patyki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz sos Chilli Hellman’s.
- Rybę pokrój w kawałki 3x3 cm i zanurz w przygotowanej marynacie.
- Cukinię pokrój w grube plastry, a paprykę oraz ananasa w nieduże kawałki – posyp je przyprawą Knorr. Wszystkie składniki: rybę, cukinię, paprykę oraz ananasa nadziewaj naprzemian na drewniane patyki.
- Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu. Smaż po 4-5 minut z obu stron.
- Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe szaszłyki posyp sezamem i podawaj z chrupiącą sałatą.
Rada szefa kuchni: Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.
Po drugie – jak grillować, aby było bezpiecznie dla zdrowia
Istnieje wiele rodzajów urządzeń służących do grillowania. Stosunkowo
niewielka kwota przeznaczona na zakup grilla pozwoli cieszyć się
jedzeniem z rusztu przygotowanym na świeżym powietrzu. Bez względu na
cenę i rodzaj grilla istnieje kilka reguł, o których należy pamiętać
przy każdym rozpalaniu. Przypomina je Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
- Niektóre brykiety mogą w trakcie spalania wydzielać niebezpieczne
związki, dlatego najlepiej zastąpić je węglem drzewnym lub drewnem
pochodzącym z drzewa liściastego. Dym z drzew owocowych może nadać
potrawom wyjątkowego aromatu.
- Jeśli konieczne jest użycie podpałki na bazie środków wysoce
łatwopalnych, należy zrobić to tylko jednorazowo, przy rozpalaniu, i
odczekać, aż się całkowicie wypali. Nie wolno jej dodawać w trakcie
pieczenia.
- Ruszt powinien być dokładnie wyczyszczony przed każdym użyciem, aby
uniknąć osadzania się starego tłuszczu, który ponownie spalany mógłby
wytwarzać trujące substancje.
- Aluminiowe tacki pomogą to ryzyko zniwelować i jednocześnie zapobiegną skapywaniu tłuszczu na rozżarzone węgle.
Komentarze
Prześlij komentarz