Szusowanie na stoku,
jazda na łyżwach, bieganie, nordic walking – sporty uprawiane zimową
porą to nie tylko świetna zabawa, ale także sposób na utrzymanie dobrej
kondycji przez cały rok. Aby cieszyć się zdrowiem warto zadbać o dietę
dostosowaną do panujących warunków atmosferycznych. Eksperci marki
Mission Wraps podpowiadają, jak powinna wyglądać dieta osób, które nie
zapadły w treningowy sen zimowy i są aktywne również w mroźne miesiące
– Uprawianie sportu zimą wiąże się
ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię i składniki odżywcze. O tej
porze roku nasz organizm podczas wysiłku potrzebuje nawet do 40 proc.
więcej energii niż w cieplejszych miesiącach, aby wyrównać bilans
cieplny – komentuje dietetyk Mission Wraps, Magdalena Truchel. –
Dlatego też dieta dla osób aktywnych zimową porą powinna być bardziej
kaloryczna, rozgrzewająca, a także działać wspomagająco na regenerację
organizmu pomiędzy treningami.
Sprawdźmy zatem, co powinno znaleźć się w zimowym menu osób aktywnych fizycznie.
Zimowa rozgrzewka – zupa marchewkowa z serem feta i pomarańczą
Zacznijmy od jedzeniowej rozgrzewki!
Kiedy temperatura powietrza na zewnątrz spada, osoby aktywne powinny
rozgrzewać się od środka. O tej porze roku najlepiej spożywać co
najmniej dwa ciepłe posiłki w ciągu dnia. W takiej sytuacji sprawdzą się
zupy z dodatkiem rozgrzewających ziół tj. kolendry, imbiru lub
cynamonu. Przykładem takiego dania jest zupa marchewkowa z dodatkiem
sera pleśniowego i pomarańczy, do której przygotowania będziemy
potrzebować:
- 4-5 marchewek
- 1 małą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- kawałek drobno i świeżo pokrojonego imbiru
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- szczyptę kolendry
- szczyptę mielonego kminu rzymskiego
- 2-2,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 pomarańczę
Pierwszym krokiem jest zeszklenie na
oliwie posiekanej cebuli i czosnku. Dalej dodajemy przyprawy oraz
pokrojoną na małe kawałki marchewkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy
aż marchew będzie miękka. Na koniec dodajemy ser pleśniowy oraz świeżo
wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość miksujemy, przyprawiamy pieprzem
oraz sokiem z cytryny. Dobrym dodatkiem do zupy są grzanki z
pełnoziarnistego pieczywa lub kawałek sera pleśniowego bądź fety.
Zupa marchewkowa, oprócz cennych w
każdym treningu minerałów, m. in. potasu kontrolującego skurcze i pracę
mięśni oraz krzemu wpływającego na dobry stan chrząstek stawowych, jest
także bogatym źródłem węglowodanów dostarczających organizmowi energii
oraz witaminy C wzmacniającej odporność. Ze względu na lekką formę i
pożywność zupę najlepiej od jednej do dwóch godzin przed treningiem.
Dużo białka - wrap z kurczakiem, jajkiem i serem feta
Dieta osób aktywnych w sezonie zimowym
powinna zawierać również pełnowartościowe białko, które jest składnikiem
budulcowym mięśni. Dlaczego składnik ten jest tak ważny w diecie
sportowca?
– Podczas wysiłku fizycznego w
mięśniach powstają mikrouszkodzenia. Włókna mięśniowe ulegają niszczeniu
oraz zachodzi rozpad białek znajdujących się w komórkach mięśniowych.
Dlatego też po wysiłku powinniśmy dostarczyć organizmowi białko, które
uzupełni powstałe wcześniej zniszczenia. Białko znajdziemy m.in. w
mięsie, jajku, serach czy też w roślinach strączkowych – komentuje dietetyk Mission Wraps, Magdalena Truchel.
Daniem, które dostarczy organizmowi dużą
dawkę pełnowartościowego białka i pomoże nam w regeneracji, jest wrap z
kurczakiem, jajkiem i serem feta. Aby przygotować taki posiłek
potrzebujemy:
- 2 wrapy orkiszowo-owsiane
- 1 filet z kurczaka (ok. 200 g)
- 2 jajka
- ½ długiego świeżego ogórka
- 1 pomidora
- ½ małej papryki
- 1 małą czerwoną cebulę
- połowę sera feta
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na
oliwie z oliwek. Wrapa podgrzewamy na patelni lub w piekarniku,
następnie smarujemy jogurtem naturalnym i nakładamy pokrojone ogórki,
pomidora, cebulę, ser feta, ugotowane na twardo jajko oraz usmażonego
kurczaka. Całość zawijamy i spożywamy na ciepło.
Taki posiłek to nie tylko skarbnica
pełnowartościowego białka, ale także źródło cennych węglowodanów,
których połączenie powoduje szybszą regenerację mięśni. Skomponowane w
ten sposób danie warto spożywać po treningu.
Zamiast zimnej wody herbata
Podczas ćwiczeń oprócz energii nasz
organizm traci również płyny, dlatego bardzo ważne jest ich
uzupełnianie. W przypadku treningów zimowych warto zastąpić zimną wodę
mineralną ciepłą i wzmacniającą herbatą.
– Osoby aktywne fizycznie powinny
spożywać dwa gatunki herbat: zieloną i czerwoną. Pierwsza z nich zawiera
wiele przeciwutleniaczy, które zapobiegają zapaleniom stawów oraz
działa pobudzająco, dlatego też zaleca się wypicie jej jeszcze przed
treningiem – komentuje dietetyk Mission Wraps, Magdalena Truchel. – Z kolei czerwona
herbata zalecana jest osobom, które chorują na miażdżycę lub mają
problemy z nadciśnieniem, ponieważ obniża ona poziom cholesterolu we
krwi – dodaje.
Do herbaty możemy dodać również wiele
zdrowych, bogatych w witaminy składników, takich jak sok z pigwy, która
posiada siedem razy więcej witaminy C niż cytryna lub sok z czarnego bzu
chroniący górne drogi oddechowe przed infekcjami.
Źródło: Infowire/ Mission Wraps
Komentarze
Prześlij komentarz