Spontaniczna impreza karnawałowa, a w kuchni nic nie gotowe? Wystarczy kilka prostych przepisów i kilkanaście minut na ich przygotowanie. Oto pięć sposobów na karnawałowe szaleństwo na stole
- Wyjątkowa przystawka
Wykwintna przystawka, której przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut, to jajka zapiekane z łososiem i warzywnym ragout. „Rybę, wcześniej nasmarowaną oliwą i sokiem z cytryny, oraz warzywa pokrój w kostkę. Możemy wykorzystać paprykę czerwoną, zieloną lub żółta – według uznania. W zależności także od preferencji, użyj ewentualnie także kalafiora albo brokułów. Podgotuj warzywa, a kiedy zmiękną, dodaj do nich rybę. Przypraw potrawę papryczką chili, która nada jej wyrazistego smaku” – podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
„Wyłóż brzegi kokilek plastrem cukinii, a ragout przełóż do ich wnętrza i na całości połóż jajko. Wszystko zapiecz, a kiedy przekąski będą gotowe, posyp świeżo zmielonym pieprzem, szczypiorkiem i bazylią. Podawaj z ciemnym, pełnoziarnistym i chrupiącym pieczywem posmarowanym kremowym twarożkiem” – dodaje szef kuchni. Kilka prostych zabiegów, a efekt będzie spektakularny:
Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout
Składniki:
- 6 jajek
- Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
- 100 g świeżego łososia
- cukinia
- seler naciowy
- papryka czerwona
- łyżka oliwy z oliwek
- otarta skórka z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Rybę pokrój w kostkę 1x1 cm, dodaj oliwę oraz skórkę z cytryny i wymieszaj – odstaw na bok.
- Cukinię umyj, a następnie ukrój 4-6 cienkich plastrów wzdłuż warzywa. Rozdrobnij pozostałe warzywa – selera obierz z włókien, a następnie wszystkie warzywa pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak łosoś.
- Spaghetti Bolognese Knorr wsyp do rondla, wlej 500 ml wody i zagotuj mieszając. Dodaj warzywa i podgrzewaj chwilę. Zdejmij z ognia, następnie dodaj pokrojoną rybę i wymieszaj.
- Przygotuj jednoporcjowe miseczki do zapiekania – ułóż je na blasze do pieczenia, każdą z nich natłuść oliwą a boki wyłóż plastrem cukinii. Przygotowane Ragout nałóż do naczynek.
- Do każdej miseczki wbij 1 jajko. Blachę wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj przez 12-15 minut. Gotowe zapiekanki podawaj posypane np. szczypiorem, czy też listkami bazylii lub tymianku.
Naleśniki – tym razem w wersji wykwintnej. Na karnawałowe party idealne będą crespelle, czyli włoskie, nadziewane gorgonzolą i zapiekane w sosie, podane w formie roladek. Pasują do nich warzywa, takie jak cukinia, szparagi czy szpinak.
„Przyrządzenie dania zacznij od usmażenia naleśników. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z grubym dnem. Cukinię połącz z gorgonzolą. Możesz ewentualnie zamienić ją na inny ser – najlepiej sprawdzi się ricotta lub wyraziste w smaku sery pleśniowe. Przełożone naleśniki pokrój na małe roladki i podsmaż w sosie pomidorowym. Dobrym pomysłem jest także ich zapieczenie” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Naleśniki najlepiej serwować na ciepło, z dodatkiem gotowanych warzyw lub surówką z białej kapusty:
Crespelle, czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią
Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 400 g rozdrobnionych pomidorów pelatti
- Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
- cukinia
- 150 g sera gorgonzola
- kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia
- Przygotuj naleśniki, w tym celu wymieszaj mąkę z jajkiem i mlekiem, dodaj łyżkę lub dwie oleju – gotowe ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub mąki.
- Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni wylewaj ciasto naleśnikowe, jednocześnie rozprowadzając je po powierzchni patelni.
- Naleśniki smaż po kilkanaście sekund z każdej strony - tak, aby były złociste.
- Przygotuj sos pomidorowy, w tym celu pokrojone pomidory z puszki, pomieszaj z Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese, aby nadać smaku i zagotuj.
- Gorgonzolę zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w drobna kostkę, przesmaż ją na patelni, na rozgrzanym oleju, dodaj rozdrobniona gorgonzolę. Dokładnie wymieszaj. Powstały farsz nałóż na naleśniki. Najpierw zwiń brzegi do środka, a następnie zroluj naleśniki.
- Gotowe roladki obsmaż na patelni i podawaj z sosem pomidorowym, oprószonym porwaną bazylią.
- Szybka sałatka
Sałatka to pewniak, jeśli stawiamy na ekspresowe przygotowanie imprezy. Zdrowa i pożywna, świetnie sprawdza się w karnawale. Przepisów bez liku! Możemy np. zaserwować sałatkę a’la kebab ze smażoną piersią z kurczaka pokrojoną w kosteczki. Podczas przygotowania wykorzystuje się także ser żółty, pokrojony w słupki, oraz ulubione warzywa. Receptura daje nam dużą dowolność – wrzucamy to, co akurat mamy w kuchni. Do sałatki pasuje zarówno papryka, kukurydza, jak i ogórek konserwowy. Smak gotowego dania podkreśli sos czosnkowy lub ziołowy. Sałatka podana z dodatkiem pieczywa lub plackami tortilli zyska uznanie gości:
Lekka sałatka à la kebab
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- 3 kolorowe papryki
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 80 g sera żółtego
- kukurydza z puszki
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- Kurczaka pokrój w paseczki i podsmaż, doprawiając dla smaku przyprawą Knorr.
- Paprykę, ser i ogórek pokrój w paski. Kukurydzę odcedź.
- Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.
- Połącz wszystkie składniki sałatki i podawaj np. z chipsami nachos. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać do sosu kilka kropel ostrego sosu paprykowego, np. tabasco.
4. Tajski kurczak
Kurczak – szybki i zawsze smaczny. W karnawale ważne, by podać go w sposób nowatorski. Dobrym pomysłem będzie kurczak satay. To sposób na szybką przekąskę, a do tego świetnie się prezentuje – zygzaki na patyku przyciągną uwagę gości. Tak przygotowany kurczak, podany z miodem, stanie się orientalnym połączeniem smaków, prosto z tajskiej kuchni.
„Jeżeli odpowiednio wcześniej zamarynujesz polędwiczki z kurczaka, to pozostałe przygotowania nie zajmą ci dłużej niż 15 minut. W satay poczujesz zarówno nutę słodyczy, dzięki dodatkowi miodu, jak i ostrości - za sprawą sosu teriyaki przyrządzanego na bazie sosu sojowego. Wymieszaj go z wodą, mąką ziemniaczaną i miodem, a powstanie kusząca, orientalna marynata” – poleca szef kuchni Knorr. Kurczaka satay najlepiej podawać z ulubioną sałatą:
Kurczak satay z miodem
Składniki:
- 8 polędwiczek z kurczaka
- 2 łyżeczki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki wody
- patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną, sosem teriyaki, miodem i przyprawą Knorr, dla nadania aromatu. Do tak przygotowanej marynaty włóż polędwiczki z kurczaka. Marynuj przez godzinę.
- Po marynowaniu wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Mięso nakłuwaj na szaszłyki wzdłuż na przemian, tak jak szyję się igłą z nitką.
- Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby mięso pozostało soczyste. W trakcie smażenia polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj z sałatą.
Zamiast słodkiego ciasta na karnawałową imprezę można przygotować strudel z brokułami. Choć zwykle strudel kojarzy się ze słodkim aromatem, jabłkami i cynamonem, to w wersji wytrawnej, bo z warzywami, smakuje równie dobrze. W przygotowaniu farszu sprawdzą się brokuły, do tego ser ementaler i ciasto francuskie. Posmarowane nadzieniem należy je ciasno zawinąć, tak aby po upieczeniu było zwarte. Strudel z brokułami to pomysł na pyszną, wegetariańską przystawkę.
Strudel z serem i brokułami
Składniki:
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- brokuł
- jajko
- 200 g ementalera
- czarny pieprz świeżo zmielony
- Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką
- ciasto filo
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany
- Brokuł pokrój w drobne różyczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj , zeszklij je w garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodaj śmietanę, gotuj pod przykryciem około 3 minut, aż brokuły zrobią się miękkie. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką do zapiekanek, aby nadać aromatu, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze kolejne 2 minuty - sos powinien być bardzo gęsty. Garnek z brokułami odstaw na bok do przestygnięcia.
- Do brokułów dodaj jedno jajko i ser, całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Na desce wyłóż trzy płaty ciasta do strudla, przesmaruj każdy płat z wierzchu oliwą, ułóż jeden na drugim. W środek wyłóż farsz z brokułów i sera. Brzegi ciasta zawiń do środka, następnie całość zroluj sztywno, starając się aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
- Gotowego strudla nakłuj wykałaczką, umieść na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200 ͦC piekarniku, około z 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz