29 września obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kawy, czyli święto wszystkich plantatorów kawy i producentów oraz wszystkich ludzi lubiących pić kawę
Dziś
trudno sobie wyobrazić nasze śniadanie bez kubka przysłowiowej małej
czarnej. To samo spotkanie ze znajomymi, czy wizytę w restauracji. Kawa z
mlekiem, śmietanką, po irlandzku, po turecku, kawa mrożona. Na sama
myśl robi się gorąco i aromatycznie.
Jak pisze Richard Gesteland w książce
"Różnice kulturowe a zachowania w biznesie. Marketing, negocjacje, zarządzanie w różnych kulturach", "Japończycy
lubią kawę w puszkach sprzedawaną na gorąco i na zimno z automatów
rozmieszczonych na terenie całego kraju. Grecy preferują kawę słodką,
mocną i z fusami. Tak samo Egipcjanie. Włosi wolą kawę paloną z
karmelem, co zapewnia jej ciemniejszy kolor, większą moc i specyficzny
posmak. Wiedeńczycy delektują się filiżanką średnio upalonej mieszanki
różnych gatunków kawy ze słodką bitą śmietanką na wierzchu. Większość
Niemców i Skandynawów preferuje niezbyt mocną kawę o nieco kwaskowym
smaku."
Tak zapach i smak kawy jest niepowtarzalny i wyjątkowy. I co najważniejsze działa ona nie tylko nas
nas pobudzająco i orzeźwiająco, ale i przyspiesza przemianę materii.
Co ciekawe kawa także co wykazały badania naukowe zwiększa sprawność
myślenia, oraz powoduje, że czujemy się mniej zmęczeni psychiczne i
fizyczne.
Jak pisał francuski polityk i dyplomata, Charles-Maurice
de Talleyrand "Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł,
czysta jak anioł, słodka jak miłość." I chyba tak jest w rzeczywistości
wystarczy na nią spojrzeć, posmakować, po delektować się smakiem,
aromatem, zapachem, kolorem. Prawda, że macie ochotę na mala czarną?
Kawa
pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Napój ten
sporządzany jest z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych
instantyzacji ziaren kawowca. Obecnie kawa jest jednym z
najpopularniejszych na świecie napojów, a statystyki wskazują, że jej
miłośnicy wypijają rocznie około 400 mld filiżanek.
Źródło; własne/wikipedia
Komentarze
Prześlij komentarz