Praca, szkoła, dodatkowe
kursy, zajęcia sportowe – dzisiejsze tempo życia nas nie oszczędza, a w
szczególności naszego żołądka. Co zrobić, by pomimo braku czasu
przygotować zdrowe i smaczne jedzenie, które dostarczy nam energii na
cały dzień? Podpowiadamy, jak radzić sobie w takich sytuacjach
Polacy spędzają w kuchni około 6 godzin
tygodniowo – informuje Międzynarodowe badanie na temat gotowania, wiedzy
kulinarnej i zainteresowań związanych ze sztuką kulinarną przygotowane
przez GfK. Biorąc pod uwagę skalę tygodnia to stosunkowo niewiele, gdyż
dziennie poświęcamy niespełna jedną godzinę na przygotowanie śniadania,
obiadu i kolacji. Czy w tak krótkim czasie jesteśmy w stanie przygotować
jednocześnie smaczne, zdrowe i pożywne dania?
– Niewielka ilość czasu wcale nie
oznacza, że jesteśmy „skazani” na spożywanie niezdrowego jedzenia, czyli
fast foodów, słodyczy czy gotowych dań z supermarketu. Istnieje wiele
przepisów, których przygotowanie zajmie nam kilkanaście minut, a
dostarczy nam składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
organizmu – informuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert Mission
Wraps, międzynarodowego producenta wrapów.
Brak czasu to problem, który dotyka
wielu z nas. Warto zatem poznać przepisy, które nie wymagają dużego
poświęcenia, a dodatkowo mogą korzystnie wpłynąć na stan naszego
zdrowia.
Spaghetti napoli z pełnoziarnistym makaronem
Niezwykle smacznym, a zarazem prostym
pomysłem na szybki obiad jest spaghetti napoli z pełnoziarnistym
makaronem, którego przygotowanie zajmuje około 15 – 20 min. Wystarczy do
rondelka wrzucić pokrojone lub zmiksowane blenderem pomidory, następnie
dodać wyciśnięty czosnek, oregano, pieprz czy inne zioła. Tak
przygotowaną mieszankę gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Jeśli
sos odpowiednio zgęstnieje nakładamy go na ugotowany makaron
pełnoziarnisty. Żeby wydobyć pełnię smaku całej potrawy warto posypać
danie startym parmezanem. Posiłek ten nie wymaga poświęcenia ogromnej
ilości czasu, a dostarczy nam wielu zdrowych składników tj. potas
zawarty w pomidorach czy węglowodany złożone w makaronie
pełnoziarnistym, które dodadzą nam energii na resztę dnia.
Warzywa z patelni z łososiem
Innym przykładem zdrowego i szybkiego w
przygotowaniu posiłku są warzywa z patelni z łososiem. Zawiniętego w
folię aluminiową i przyprawionego pieprzem, tymiankiem, sokiem z cytryny
łososia wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na
maksymalnie 20 min. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem warzyw.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy około jedną łyżkę oleju słonecznikowego,
wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, a po 2 minutach dodajemy marchewkę,
paprykę i cukinię, które podduszamy z niewielką ilością wody aż do
momentu, w którym warzywa staną się kruche. Szacowany czas przygotowania
takiej potrawy wynosi maksymalnie 30 min. Danie to dostarczy nam
cennych kwasów omega – 3 zawartych w łososiu, a warzywa uzupełnią nasze
zapotrzebowanie na różnego rodzaju witaminy i minerały.
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Kolejną kuchenną inspiracją niewymagającą poświęcenia sporej ilości czasu jest sałatka z grillowanym kurczakiem. Ten lekki posiłek można przygotować w łatwy i szybki sposób. Wystarczy pokroić filet z kurczaka na kawałki i przyprawić go według gustu słodką papryką, pieprzem czy ziołami tj. tymianek, oregano, a następne wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową i podsmażyć na złoto z obu stron. W tym czasie liście sałaty rwiemy na kawałki dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, zielony ogórek oraz czerwoną paprykę oraz polewamy olejem rzepakowym. Możemy również dodać kawałek sera typu mozarella czy feta. Posiłek ten idealnie sprawdzi się zarówno na lunch, jak i na lekki obiad lub kolację dostarczając nam porcję pełnowartościowego białka, witamin i minerałów oraz cennego kwasu oleinowego zmniejszającego zawartość złego cholesterolu w organizmie.
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Kolejną kuchenną inspiracją niewymagającą poświęcenia sporej ilości czasu jest sałatka z grillowanym kurczakiem. Ten lekki posiłek można przygotować w łatwy i szybki sposób. Wystarczy pokroić filet z kurczaka na kawałki i przyprawić go według gustu słodką papryką, pieprzem czy ziołami tj. tymianek, oregano, a następne wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową i podsmażyć na złoto z obu stron. W tym czasie liście sałaty rwiemy na kawałki dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, zielony ogórek oraz czerwoną paprykę oraz polewamy olejem rzepakowym. Możemy również dodać kawałek sera typu mozarella czy feta. Posiłek ten idealnie sprawdzi się zarówno na lunch, jak i na lekki obiad lub kolację dostarczając nam porcję pełnowartościowego białka, witamin i minerałów oraz cennego kwasu oleinowego zmniejszającego zawartość złego cholesterolu w organizmie.
Wrap z warzywami i kurczakiem
Urozmaiconym w wartości odżywcze i
bardzo zdrowym posiłkiem będzie także wrap z warzywami i kurczakiem,
którego przyrządzenie zajmie zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy
pokroić filet z piersi kurczaka przyprawić do smaku ziołami i pieprzem
oraz usmażyć na patelni. Następnie pokroić warzywa: pomidor, papryka,
ogórek, cebula czerwona oraz dodać poszarpaną sałatę lub rukolę. Wrapa
smarujemy jogurtem naturalnym wymieszanym z ziołami prowansalskimi,
pieprzem i czosnkiem, nakładamy wcześniej przygotowane warzywa i
kurczaka oraz zawijamy całość w rulon. Przyrządzenie takiego posiłku
jest bardzo proste w wykonaniu, a my zyskujemy nie tylko czas, ale także
smaczne i pożywne danie bogate w błonnik, witaminy i pełnowartościowe
białko. Wrapy można przyrządzić nie tylko na obiad, ale również w
lekkiej formie na śniadanie, lunch i kolacje.
– Przygotowując posiłek powinniśmy
zwrócić uwagę na różnorodność jego składników. Starajmy się do każdego
posiłku dodawać jak największą ilość warzyw, które zawierają wiele
cennych witamin, składników mineralnych czy też błonnika pokarmowego.
Tego typu produkty oprócz wielu składników odżywczych jednocześnie
dostarczają nam niewielką ilość kalorii. Dlatego też w naszej diecie nie
powinno zabraknąć pomidorów, które są źródłem potasu, papryki, gdzie
znajdziemy duże ilości witaminy C oraz sałaty dostarczającej naszemu
organizmowi witamin z grupy B – wyjaśnia Magdalena Truchel, dietetyk i
ekspert.
Komentarze
Prześlij komentarz