Tych kilka wolnych dni wytchnienia na początku maja to okres, który bardzo dobrze kojarzy się nam z czasem spędzanym na świeżym powietrzu, przede wszystkim - przy grillu. Tradycyjna kiełbaska i skrzydełka z rusztu to jednak nie jedyne propozycje, którymi zachwycić możemy naszych gości. Kilka doskonałych przepisów na majówkowego grilla, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Tradycja z grilla rodem, czyli karkówka dla mięsożerców
Podstawa grillowego menu. Aromatyczna, krucha i doskonale wypieczona to prawdziwa królowa naszych majówkowych stołów – karkówka! Tutaj w wersji z zielonym pieprzem.
Jak radzi szef kuchni Knorr: „Wieprzowina idealnie nadaje się do grillowania, bo jej mięso jest wyjątkowo... tłuste. W procesie grillowania tłuszcz wytapia się, rozluźniając włókna, pomiędzy które dostają się mięsne soki. To dlatego właśnie prawidłowo pieczona lub grillowana wieprzowina jest miękka i soczysta. Które kawałki mięsa najlepiej jest wybrać? Najlepiej nadają się: polędwiczka, schab środkowy, plastry mięsa od szynki (choć tu trzeba uważać, aby ich nie przepiec) i klasyczna karkówka. Nie zapominajmy też o boczku, żeberkach, kaszance i – oczywiście – kiełbasie”.
Składniki:_
- 1 kg karkówki
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
- 200 g zielonych i czarnych oliwek
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 150 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Umyj, osusz i pokrój mięso w steki o grubości 1 cm.
- Zmiksuj oliwę z oliwkami. Tak przygotowany sos połącz z posiekaną kolendrą, oregano oraz Przyprawą do grilla Knorr, która wydobędzie z mięsa wyjątkowy smak.
- Gotową marynatą wysmaruj dokładnie każdy ze steków i na 20 - 30 minut odstaw w chłodniejsze miejsce.
- Smaż na rozgrzanym grillu zamarynowane wcześniej steki po 8 minut z każdej strony. Serwuj je z chrupiącą bagietką, sałatą oraz Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pomidorowy smak będzie doskonale pasował do potrawy.
Coś więcej niż samo mięso, czyli burger klasyczny
Pomysłem na niezwykle smaczną potrawą, którą bez problemu zaserwować możemy podczas majówkowego weekendu, może być klasyczny burger wołowy.
„Myśląc o grillu, często myślę o hamburgerach, czyli stekach z siekanej lub mielonej wołowiny. Ten właśnie popularny na całym świecie hamburger to siekany stek po hambursku, wprowadzony do kuchni amerykańskiej przez emigrantów niemieckich. Nie wymaga najlepszej wołowiny, jednak ważne jest, by zawierał odpowiednią ilość tłuszczu, nawet do 20% całej masy. Możemy być wtedy pewni, że będzie kruchy i wyjątkowo soczysty”, mówi szef kuchni Knorr.
Składniki:
- 700 g chudej części wołowiny (z udźca lub rostbefu)
- 100 g łoju wołowego (lub tłusta wołowina do zmieszania z chudą)
- 6 łyżek Sosu Hellmann's SAMBA
- 4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 6 bułek do burgerów z sezamem
- 6 plastrów sera żółtego cheddar
- 12 plastrów boczku wędzonego
- 6 listków sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 6 korniszonów
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
- Na grubych oczkach maszyny do mielenia mięsa zmiel wołowinę z łojem.
- Mięso zmieszaj razem z Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli jego doskonały smak. Ręką uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny być grube na około 2 cm i mieć średnicę na co najmniej 10 cm.
- Przygotowane kotlety następnie wrzuć bezpośrednio na dobrze już rozgrzany ruszt grillowy. W zależności od preferencji wysmażenia, grilluj przez około 15 minut.
- W końcowej fazie grillowania, połóż na mięso plaster sera, aby nieco się roztopił. Razem z mięsem, najlepiej na aluminiowej tacce, grilluj równocześnie do momentu aż będą chrupiące - plastry boczku.
- W międzyczasie przygotuj bułki. Przekrój je na pół, następnie opiecz na grillu i posmaruj z obu stron sosem Hellmann's Samba. Na górnej części bułki ułóż liść sałaty lodowej, plaster cebuli i gruby plaster pomidora.
- Na dolnej części bułki ułóż zgrillowane z serem mięso, i przykryj dwoma plastrami chrupiącego boczku. Następnie przykryj kanapkę górną częścią bułki z sałatą, pomidorem i cebulą. Przekłuj kanapkę wykałaczką z korniszonem i oliwką, żeby się nie rozpadła.
Grill w wersji wege, czyli sposób na warzywa
Grill to nie tylko mięsa. Równie smaczne mogą być również grillowane warzywa. Warto wypróbować przepis na doskonałe, grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem.
„Coraz więcej osób ogranicza ilość spożywanego mięsa, ale nie jest to powód, by całkowicie rezygnować z grillowania. A wręcz przeciwnie! Właściwie wszystkie warzywa nadają się wyśmienicie na grilla. Podczas spotkań ze znajomymi doskonale sprawdzi się dynia z grilla zamarynowana w syropie klonowym czy na przykład... bataty. Warzywa smakują doskonale jako osobne danie, ale również jako uzupełnienie serwowanych mięs i ryb. W jaki sposób powinniśmy grillować warzywa? "Podobnie do mięsa, czyli z ziołami, przyprawami i oliwą”, mówi Piotr Murawski, ekspert Knorr.
Składniki:
- 10 dużych ziemniaków
- 3 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 80 ml Sosu Hellmann's SAMBA
- 200 g oscypka w owalnym kształcie
- 100 g szpinaku
- 1 mała cebulka
- 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- 1 szczypta ostrej papryki w proszku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Na Ramie Smaż jak szef kuchni podsmaż w garnku pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się już zeszkli, dodaj do niej rozmrożony i odciśnięty szpinak. Całość przez chwilę smaż. Następnie dopraw do smaku gałką muszkatową i ostrą papryką.
- Umytego, ale nieobranego ziemniaka ponacinaj z góry na plastry, nie docinając jednak ziemniaka do końca. Oprósz go obficie Przyprawą do grilla Knorr, która nada potrawie doskonałego smaku i aromatu, rozchylając ponacinane plastry.
- Włóż kawałek plastra oscypka i wciśnij odrobinę szpinaku między każde nacięcie.
- Każdego ziemniaka obwiń dodatkowo dookoła plastrem boczku. Jeśli jeden plaster nie będzie wystarczający, to spróbuj połączyć dwa plastry, zapinając boczek wykałaczkami.
- Ułóż ziemniaki na tacce aluminiowej i piecz przez około 40 minut pod przykrytym grillem. Po upieczeniu nałóż łyżkę sosu Samba na każdego ziemniaka.
Dla smakoszy – doskonała ryba
Grill daje nam mnóstwo możliwości. Oprócz soczystego i aromatycznego mięsa z dodatkiem warzyw, warto sięgnąć po delikatną, ale równie smaczną – rybę.
„Polecam na grilla ryby w całości, np. doradę, pstrąga, sandacza czy morskiego okonia. Nie usuwam z nich łusek, nacinam tylko w kilku miejscach, by szybciej się upiekły. Wnętrze ryby wypełniam mnóstwem ziół, najlepiej świeżych, takich jak tymianek, koperek, bazylia, szałwia i oczywiście czosnek”, mówi szef kuchni Knorr.
Składniki:
- 5 filetów z sandacza (ok. 200 g każdy)
- 3 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 4 łyżki Ketchupu Hellmann's Łagodny
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 10 g świeżo startego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki miodu
- sok z 1 limonki
- 1 pęczek natki kolendry
- kilka liści chrzanu lub białej kapusty
Sposób przygotowania:
- Z filetów z sandacza przygotuj według uznania odpowiedniej wielkości porcje.
- Pomieszaj w misce ketchup Hellmann's, olej sezamowy, starty imbir, sos sojowy, miód, sok z limonki oraz Przyprawę do grilla Knorr, która wzbogaci smak mięsa i nada potrawie wyjątkowego aromatu. Do gotowej marynaty dodaj jeszcze posiekaną kolendrę i posiekany czosnek, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie podziel marynatę na dwie części. Jedna posłuży później jako sos do gotowej już ryby. W drugiej części, zanurz na około 5 minut kawałki sandacza.
- Następnie ułóż rybę na specjalnej kratce do grillowania ryb, wyłożonej liśćmi białej kapusty lub chrzanu - wtedy nie przyklei się ona do rusztu i łatwo będzie można ją zdjąć z grilla. Jeśli nie masz takiej kratki, grilluj rybę na aluminiowej tacce. Grillowanie ryby powinno trwać około 8 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz