Przygotowania do szampańskiej zabawy czas zacząć! Najlepiej razem z przepisami od szefa kuchni Knorr. Przyjęcie sylwestrowe w domu może być równie udane, jak bankiet w ogromnej sali balowej. Wystarczy odpowiednie towarzystwo, przebojowa muzyka, kolorowe dekoracje i pyszne przekąski. Niech będą przyjemną odmianą po bożonarodzeniowych, obfitych posiłkach
Tym razem skupcie się przede wszystkim na dobrej zabawie. Sylwestrowe menu nie musi być szczególnie wytworne – dużo ważniejsze jest, by trafiło w gust wszystkich gości. Poręczne koreczki lub paszteciki w takich okolicznościach cieszą się dużo większą popularnością niż ryba podana w całości, lub efektowna pieczeń. Niech jadłospis nie będzie skomplikowany i pracochłonny – dużo przyjemniej jest spędzać czas z bliskimi niż przez połowę wieczoru doglądać wyszukanych potraw w kuchni.
Sałatka? Bardzo chętnie!
Salaterki z kolorową zawartością przykuwają uwagę gości niezależnie od ich upodobań kulinarnych. Większość przepisów sprowadza się do prostej obróbki składników i wymieszania ich, tworząc apetyczną całość, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować co najmniej dwa rodzaje. Pamiętajcie, że wiele zależy od tego, ilu gości zapowiedziało przyjście. Niemniej dobrze jest postawić na przynajmniej jedną wersję mięsną i jedną wegetariańską. Gdy zależy nam na czasie, bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie sałatek z ryżem, kaszą, kuskusem lub makaronem. Podczas ich gotowania mamy świetną okazję do wykorzystania reszty składników. Jednocześnie różne kolory, kształty i faktury tych produktów pozwalają na stworzenie sałatek, dzięki którym smacznie zaskoczymy biesiadników. Każdy sam decyduje o wielkości nakładanej porcji, więc goście będą mieli okazję spróbować wszystkich frykasów. Będzie kolorowo i pysznie, czyli tak, jak powinno być podczas pożegnania starego i powitania nowego roku. Jeśli wygląd stołu jest dla was tak samo ważny, jak smak sylwestrowego menu, przygotujcie warstwową sałatkę, obok której nie można przejść obojętnie.
Warstwowa sałatka
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 5 łyżek majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka groszku konserwowego
- 200 g żółtego sera
- 200 g szynki konserwowej
- 1 pęczek natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- kiełki do dekoracji
- liście cykorii do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Połącz majonez z posiekanym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki oraz sokiem z cytryny.
- W szklanej przeźroczystej misce układaj warstwami: seler, starty ser, kukurydzę, groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. Przykryj wszystko przygotowanym wcześniej sosem oraz posiekanym jajkiem. Powtórz kolejne warstwy do momentu, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
- Na koniec posmaruj wierzch sałatki sosem oraz posyp go jajkiem i dopraw pieprzem. Danie udekoruj kiełkami i liśćmi cykorii.
Zawsze pod ręką
W przeciwieństwie do posiłków, które jadamy podczas Świąt Bożego Narodzenia, stoły nie muszą uginać się pod ciężarem pasztetów, wędlin, galaret i ciast. Dużo lepiej sprawdzają się mniejsze przekąski, tzw. finger food, po które goście mogą sięgać w dowolnym momencie, nawet w drodze na parkiet. Nie wymagają siadania, używania sztućców i talerzy. Czasem wystarczą tylko serwetki! Ważne jest, by dobrać takie składniki, które będą wyglądać zachęcająco i nadal dobrze smakować, nawet jeśli spędzą na półmiskach kilka godzin. Spokojnie, nie jesteście skazani na kupowanie krakersów i paluszków. Roladki z ciasta francuskiego z dodatkiem pomidorów, sera i boczku to dużo bardziej apetyczny pomysł. Wszelkie koreczki z serem, szynką, warzywami lub owocami też są mile widziane. Faszerowane pieczarki to ponadczasowy, imprezowy hit, który warto przygotowywać w różnorodnych wariantach. Sprawdzą się naleśniki i tortille - z sałatą, pomidorami, ogórkiem, fasolą, kurczakiem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym… Wybór składników jest nieograniczony. Wygląda na to, że planowanie sylwestrowego poczęstunku będzie niezwykle przyjemnym zadaniem. By dodatkowo je ułatwić, polecamy mięsne paszteciki.
Mięsne paszteciki
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 por
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka Curry Knorr
- 0,5 łyżeczki Papryki słodkiej z Hiszpanii Knorr
- 3 jajka
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż papryczkę chili i posiekanego pora.
- Włóż mięso mielone do miski i połącz je z: dwoma jajkami, bułką tartą, papryką, przyprawą Curry Knorr, podsmażonym porem i papryczką chili oraz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr.
- Ciasto francuskie przekrój wzdłuż na dwa pasy i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Nałóż farsz na dłuższy bok ciasta i zawiń je ściśle. Roladę pokrój na kawałki o długości około 4 cm.
- Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i porozkładaj na niej gotowe paszteciki. Następnie posmaruj je resztą roztrzepanego jajka i posyp ziarnami sezamu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.
Gorąca atmosfera, czyli dania na ciepło
Kulminacyjnym punktem sylwestrowej imprezy jest wybicie północy. Wielkie, uroczyste odliczanie, a potem toasty, życzenia i fajerwerki. Rzadko jednak się zdarza, by był to koniec przyjęcia. Wręcz przeciwnie! Nie da się ukryć, że sylwester jest okazją, przy której śmiało można przypomnieć sobie słowa popularnego szlagieru „Przetańczyć z tobą chcę całą noc”. Skoro zabawa może potrwać naprawdę długo, przyda się danie na gorąco. Bez obaw, istnieje mnóstwo pomysłów na to, jak przygotować je błyskawicznie! Najlepiej postawić na potrawy jednogarnkowe. Doskonałą opcją są wszelkiego rodzaju zapiekanki, których przyrządzenie często nie zajmuje nawet kwadransa. W czasie imprezy wystarczy włączyć piekarnik i czekać na sygnał, kiedy potrawa będzie już gotowa. Pamiętajcie o dodatku sera, który pod wpływem temperatury będzie prezentował się wyjątkowo kusząco. Jakie jeszcze dania warto wybierać? Zwolennicy tradycyjnych przysmaków często mają w zanadrzu flaczki lub barszcz z krokietem. Wiele osób stawia na bigos, choć trudno nazwać go daniem ekspresowym. Dlatego warto pójść za radą szefa kuchni Knorr i przyrządzić strogonow na szybko. Do siego roku!
Strogonow na szybko
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki musztardy
- 5 ogórków kwaszonych
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
- 300 ml wody
- 1 opakowanie Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie paski. Dokładnie połącz mięso z musztardą i odstaw je na chwilę, aby się zamarynowało.
- Na gorącym oleju podsmaż pieczarki oraz cebulę pokrojoną w piórka.
- Zamarynowane mięso oprósz w mące i smaż, co jakiś czas mieszając.
- Do całości wlej 300 ml wody oraz wsyp zawartość opakowania Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr. Wszystko duś do momentu, aż sos zrobi się gęsty.
- Na koniec dodaj do dania pokrojone ogórki. Potrawę serwuj z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz