Podczas gorących karnawałowych nocy nie może zabraknąć
smakowitych drinków. Umiejętne przygotowanie koktajli wymaga
kreatywności, zmysłu artystycznego i wiedzy. Radzimy jak za pomocą
shakera wstrząsnąć światem
Porażające smakiem i kolorami mieszanki trunków skutecznie
ożywią każdą karnawałową imprezę. Sekretem jest receptura, odpowiedni
dobór składników, ich proporcji oraz technika mieszania. Te umiejętności
może posiąść każdy. Wystarczy krótki kurs koktajlowy.
Tajemna wiedza
Miksologia
to dziedzina wiedzy o napojach mieszanych. Jej początki sięgają
tradycji angielskiej XVI wieku i zasad sporządzania ponczu. Jednak
nieoceniony wkład do nauki wnieśli Amerykanie, którzy rozsmakowali się w
Egg Nogg, czyli miksturze rumu z ubitym jajem, śmietanką i dodatkiem
cukru, a następnie w XIX wieku stworzyli całą książkę gromadzącą trzysta
przepisów na drinki. Nowa moda szybko podbiła europejskie salony i
tradycyjne puby. Kolorowe drinki piły eleganckie damy i francuskie
pokojówki.
Mikslogia to nauka, która wymaga wiedzy i
doświadczenia oraz wyczucia. Dobieramy smaki i barwy, za pomocą ziół,
owoców i urokliwych detali komponujemy smaczny napój, który zagwarantuje
świetną zabawę.
Akademia koktajlowa
Sekretem dobrego drinka
jest harmonia idealnego połączenia. Mieszamy ze sobą różne alkohole,
doprawiamy napojami bezalkoholowymi, dbając jednocześnie o aspekt
wizualny. Przygotowując konkretny koktajl, należy ściśle trzymać się
receptury i proporcji. Oczywiście możemy przyrządzać wyskokowe napoje
bogów na własną rękę, jednak zawsze będzie to eksperyment i ... ryzyko.
Dla
osób, które czują w sobie bramański dar, dobrym wyjściem może być
szkoła koktajlowa w postaci krótkiego kursu. Możemy robić takie
podarunki znajomym - pasjonatom, a także tym, którzy na każdej imprezie
katują nas swoimi tajemniczymi miksturami.
- Szkoła koktajlowa to
interesujący, a przede wszystkim zabawny prezent na czas karnawału. Kurs
prowadzi profesjonalista. Uczestnicy mogą nauczyć się podstawowych
technik barmańskich. Poznać historię klasycznych koktajli i sposób ich
przygotowywania. Smaczkiem są także anegdoty i historie zza baru,
najczęściej stosowane przez barmanów sztuczki - mówi Justyna
Greczanik-Bełezina z firmy Prezentokracja.pl organizującej eventowe
upominki.
Niezaprzeczalną korzyścią jest nauka metody nalewania free
pouring, czyli napełniania szkła bez użycia miarek, a za pomocą
rytmicznego liczenia.
Ostatni etap, dekorowanie, wymaga najwięcej
wyczucia artystycznego. Osoby nie posiadające tego talentu zapewne
ucieszy fakt, iż obecnie minimalizm jest w modzie. W zależności od tego
czy przyrządzamy egzotyczną fiestę smaków czy tradycyjną ucztę dla
podniebienia korzystamy z takich ozdób jak aromatyczne skórki cytryn czy
pomarańczy, cząsteczki owoców, oliwki, wisienki koktajlowe czy mięta.
Możemy także otoczyć brzeg kieliszka dróżką z cukru, dodać kolorowe
mieszadełko. Potem pozostaje już tylko szaleństwo gorącej nocy. Tak
właśnie zimą przywołujemy wakacje.
Przepisy na modne w tym sezonie drinki:
Short drink - Orange Fashion
Short drink - Orange Fashion
Składniki:
20 ml wódki ;
sok z wyciśniętej pomarańczy;
Sprite;
kostki lodu.
mięta
DEKORACJA: cząstki pomarańczy.
Long Drink - Mint Surfer
Składniki:
50 ml wódki;
20 ml likieru melonowego Monin;
20 ml sok ze świeżej cytryny;
50 ml soku jabłkowego;
Sprite jako uzupełnienie.
mięta
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki z kruszonym
lodem. Uzupełniamy Spritem. DEKORACJA: cząstki cytryny, czerwona
wisienka koktajlowa.
Long Drink - Sweet Dream
Składniki:
20 ml wódki;
10 ml świeżego soku z cytryny;
40 ml soku ananasowego;
plastry świeżego ogórka;
Sprite jako uzupełnienie.
Przygotowanie:
Do
wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, przekładając plastrami
ogórka. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do
szklanki. Uzupełniamy Spritem. DEKORACJA: twist z ogórka.
Long Drink - Red Mint
Składniki:
50 ml wódki;
? świeżej limonki (6 cząstek);
5 listków świeżej mięty pieprzowej;
120 ml soku żurawinowego.
Przygotowanie:
Rozgnieć
w wysokiej szklance listki mięty i cząstki limonki. Dodajemy kruszony
lód. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki.
DEKORACJA: listki mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz