Przejdź do głównej zawartości

Gotowy na andrzejki? Tych przekąsek nie może zabraknąć na twoim stole!

Andrzejki to prawdopodobnie najbardziej popularna, obok Sylwestra, impreza imieninowa, obchodzona w każdym zakątku naszego kraju. Nie trzeba nawet mieć Andrzeja w gronie znajomych i rodziny! Każda okazja jest dobra do świętowania, a każde przyjęcie zasługuje na właściwą oprawę kulinarną. Sprawdźcie propozycje szefa kuchni Knorr na imprezowe przekąski, które przypadną do gustu wszystkim gościom



 
Niewiele jest w roku okazji tak magicznych. Wyjątkową atmosferę andrzejek podkreślają liczne wróżby – lanie roztopionego wosku w celu poznania swojej przyszłości to z pewnością jedna z najbardziej charakterystycznych. Tego typu atrakcje traktowane z przymrużeniem oka to duża frajda, lecz ważny jest także odpowiedni wybór menu. Zabawa z pełnym brzuchem jest dużo przyjemniejsza! Podpowiadamy, co przygotować, by ten wieczór był jak najbardziej udany.
Wygoda przede wszystkim
Przyjęcie andrzejkowe powinna cechować luźna atmosfera. Raczej nie warto planować wielogodzinnego posiedzenia przy stole. Należy zadbać o to, by goście czuli się swobodnie. Zasada ta dotyczy również przekąsek. Nie traćmy więc czasu na wielogodzinne przygotowanie popisowych dań, które są skomplikowane w konsumpcji. Odpadają więc np. potrawy rybne, w przypadku których ości mogą odebrać sporą część przyjemności z degustacji. Postawmy na jedzenie w stylu finger food, czyli takie, które bez problemu można zjeść rękoma, najlepiej na jeden lub dwa gryzy. Koreczki to świetny patent, ale już nieco spowszedniały. Imprezowym przebojem okazują się mini tortille, które można w prosty sposób przygotować w wielu różnorodnych wersjach. Bardzo dobrze sprawdzają się klasyczne połączenia sera i szynki. Twarożek, serek śmietankowy i wędzony łosoś to kolejne udane zestawienie. Nie bójmy się umieścić w zawijanych plackach tuńczyka i dużej ilości warzyw. Jakich? To zależy od preferencji naszych i naszych gości. Pasują sałata, rzodkiewki, ogórki, pomidory, szpinak…  Jeśli nie możecie się zdecydować, wypróbujcie nasz przepis na tortille z papryką. Prędko nie wrócicie do tradycyjnych koreczków!
Tortille z papryką
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
  • 4 placki tortilli
  • 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 łyżki wody
  • 1 papryka zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 50 g sera cheddar
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
  1. Pokrój w paski papryki i cebulę. Posiekaj ząbki czosnku oraz natkę kolendry.
  2. Rozgrzej olej na szerokiej patelni. Następnie smaż na niej czosnek i warzywa, do momentu aż się zarumienią.
  3. Do całości wrzuć kmin i smaż, aż poczujesz woń przyprawy. Potem dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, 2 łyżki wody i przecier pomidorowy. Wszystko razem podduś, aby płyn odparował, a warzywa się połączyły. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  4. Dodaj starty ser i natkę kolendry. Starannie wymieszaj ze sobą składniki.
  5. Nadzienie nałóż na placki tortilli, a następnie zroluj ciasto. Tak przygotowane roladki podgrzewaj na suchej patelni przez chwilę ze wszystkich stron, aż zrobią się rumiane. Na koniec pokrój roladki w mniejsze kawałki i przebij każdą z części w poprzek wykałaczką.
  6. Gotowe danie serwuj na ciepło i z ulubionym sosem.
Czas na farsz
Potrawy, które kryją w sobie smakowite nadzienie, są imprezowymi specjałami. Jajka faszerowane sprawdzają się nie tylko podczas Wielkanocy. Łatwo je chwycić i zjeść, ale też świetnie się prezentują, a ilość możliwych kombinacji smakowych jest nieograniczona. Do jajek pasują sery, pieczarki i awokado – nawet w formie słynnej, meksykańskiej pasty guacamole. Suszone pomidory i oliwki to apetyczny, śródziemnomorski akcent, a dodanie kiełków wpłynie nie tylko na walory estetyczne, ale także smakowe. Szukacie alternatywy dla jajek? Sięgnijcie po pieczarki! Zapiekane z serem cieszą się dużym wzięciem zarówno na ciepło, jak i na zimno. W kuszących kapeluszach można umieścić farsz z mięsa mielonego, kurczaka, pomidorków koktajlowych, mozzarelli, masła ziołowego lub czosnkowego, bryndzy, mięty, kaszy bulgur albo kuskusu. Jest w czym wybierać! Dla fanów bezpiecznej, ale smacznej klasyki polecamy pieczarkowe kapelusze z farszem z cebuli, żółtym serem i bułką tartą. Udają się zawsze!
Pieczarkowe kapelusze z farszem
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
  • 24 pieczarki
  • 2 Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 0,5 szklanki startego sera żółtego
  • 3 łyżki margaryny
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
  1. Umyj pieczarki i poodcinaj im ogonki, które następnie posiekaj na małe kawałki.
  2. Przesmaż na gorącym tłuszczu posiekaną cebulę oraz ogonki grzybów.
  3. Do całości wsyp bułkę tartą oraz natkę pietruszki. Wszystko dopraw Przyprawą w Mini kostkach Czosnek Knorr, czarnym pieprzem i starannie wymieszaj.
  4. Ułóż na blasze kapelusze z pieczarek i nadziewaj je przygotowanym farszem. Na koniec posyp startym serem. Grzyby zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz przez około 20 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Imprezowe niespodzianki
Podczas przyjęcia andrzejkowego dobrze będzie zaskoczyć gości oryginalnym jadłospisem. Być może wielu z nas kusi zrobienie kolejny raz sałatki jarzynowej, pasty jajecznej albo podanie korniszonów. Potraktujmy andrzejki jako okazję do przetestowania nowych smakołyków – w końcu sztuka kulinarna to ciągłe odkrywanie. Zamiast podania chleba i wędliny, możemy zaserwować niewielkie tartinki z tapenadą – pastą z czarnych oliwek. Pieczone szaszłyki z powodzeniem przygotujemy w piekarniku, więc nic nie szkodzi, że późną jesienią aura nie sprzyja rozpalaniu grilla w ogrodzie. Roladki, w przypadku których nadzienie zawiniemy w cienkie plastry ogórka lub cukinii będą pięknie wyglądać na stole. Zrobienie burgerów w wersji mini nie zajmie zbyt wiele czasu, a goście jeszcze długo będą je miło wspominać. Kojarzycie wigilijnego kulebiaka? Na jego wzór można przygotować małe paszteciki, które znikną z talerzy z prędkością światła. Babeczki znacie tylko w słodkim wariancie? Przepis szefa kuchni Knorr na babeczki z szynką parmeńską zaprezentuje Wam wytrawną wersję tego przysmaku.
Wytrawne babeczki z szynką parmeńską
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 opakowanie Fix Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami Knorr
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g pieczarek
  • 0,5 cukinii
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g sera parmezan
  • 3 jajka
Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj kaszę na miękko według przepisu producenta, podanego na opakowaniu. Gotową odsącz na sitku.
  2. Szynką parmeńską wyłóż na kształt otwartej róży, foremki albo blachę do babeczek. Przeznacz po 2 plastry szynki na jedną muffinkę.
  3. Ser zetrzyj na tarce, pieczarki pokrój w półplastry oraz posiekaj natkę pietruszki. Pół cukinii podziel na 4 części. Następnie wytnij gniazda nasienne i pokrój warzywo w cienkie paski. Pieczarki oraz plastry cukinii zanurz przez minutę w gotującej się wodzie. Potem odciśnij nadmiar wody w ręczniku papierowym.
  4. Połącz składniki: warzywa, pietruszkę oraz ugotowaną kaszę wraz z jajkiem, jogurtem naturalnym i Fixem Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami Knorr.
  5. Do foremek z szynką nałóż przygotowane kaszotto do około 2/3 wysokości naczyń. Wierzch babeczek posyp startym serem żółtym. Muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni z włączoną opcją termoobiegu. Piecz babeczki przez około 15-20 minut.       

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zobacz wyniki, zdjęcia i nagranie z oficjalnego ważenia zawodników przed KSW 35

Poznaj strzelecki celownik termowizyjny SCT „RUBIN”

Gorąca sesja zniewalająco pięknej Joanny Krupy

Agnieszka Wasilewska powalczy o koronę Miss Globe 2015

Poznaj najlepsze hity na Sylwestra 2016

Poznaj wielokalibrowy karabin wyborowy TOR używany przez snajperów GROM

Legendarne piwo Grimbergen trafiło do Polski