Czy na listę najlepszych single malt whisky trzeba dopisać japońską whisky? Stowarzyszenie The Scotch Malt Whisky Society (SMWS), butelkujące jedne z najlepszych i najrzadszych whisky na świecie twierdzi, że jest to bardzo prawdopodobne
Rynek trunków alkoholowych w Japonii nie ogranicza się wyłącznie do
sake i piwa. Od wielu lat rośnie również konsumpcja whisky. Cały rynek
tego trunku w Japonii wynosi 75 milionów litrów i wart jest ponad 1,5
miliarda USD. Według danych UK Scotch Whisky Association w Wielkiej
Brytanii, stowarzyszenia zrzeszającego producentów szkockiej whisky,
export do kraju Kwitnącej Wiśni wzrósł aż o 74%. Większość stanowi tutaj
blend whisky, jednak whisky typu single malt notuje również wzrost na
poziomie 25% rok do roku. Podobne wyniki podaje The Scotch Malt Whisky
Society. „Japonia zajmuje trzecie miejscu na liście największych
importerów whisky single cask, single malt pochodzących z The Scotch
Malt Whisky Society.” mówi Stephen Swinney, Dyrektor The Scotch Malt
Whisky Society w Polsce.
Co ciekawe, Japończycy nie tylko importują słynną szkocką whisky, ale również od blisko stu lat sami ją u siebie produkują. Wszystko zgodnie z recepturami produkcji szkockiej whisky. Na wyspach działa osiem destylarnii: Eigashima, Gotemba znana również jako Kirin, Haushu Higashi, Karuizawa, Miyagikyo, Yamazaki, Yoichi oraz najnowsza Chochibu otwarta w 2008 roku. Do najbardziej znanych japońskich producentów whisky należą korporacje Nikka i Suntory, będąca liderem z blisko 50% udziałem w rynku. Produkują one zarówno single malt jak i blend whisky. Japońska whisky zdobywała liczne nagrody w różnych kategoriach m.in. w konkursie organizowanym przez słynne, brytyjskie czasopismo „Whisky Magazine” oraz na prestiżowym konkursie International Spirits Challenge odbywającym się w również w Wielkiej Brytanii.
Jak wyjaśniają szkoccy eksperci dąb japoński wykorzystywany w produkcji beczek, w których leżakuje whisky, nadaje trunkowi specyficzny i wyjątkowy bukiet. The Scotch Malt Whisky Society posiada w swojej ofercie, na przykład 16 letnią japońską whisky z pojedyńczej beczki i pojedyńczego słodu tj. Japanese Malt Whisky – Beczka no: 116.1 o poetyckiej nazwie “Kokos, strączki zielonego groszku i tropikalna sauna” pochodzącą z destylarnii Yoichi, dojrzewającą w beczkach z amerykańskiego dębu. „Lubimy intrygować i dlatego do naszej oferty wybitnych szkockich single malt whisky dodaliśmy unikalną japońską. To jest naprawdę niezwykła butelka, zwłaszcza dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki, nowe trendy” dodaje Stephen Swinney z The Scotch Malt Whisky Society.
Japońską przygodę z whisky rozpoczęli dwaj pionierzy: panowie Masataka Taketsuru i Shinjiro Tori. Taketsuru studiował i zdobywał doświadczenie w Szkocji, w najlepszych tamtejszych destylarniach. Na początku lat 20. XX wieku powrócił do domu i pomógł w otwarciu destylarni Yamazaki. W latach 30 odszedł i stworzył własną firmę, która jest obecnie znana jako Nikka. W ramach tej firmy działa destylarnia Yoichi na wyspie Hokkaido.
Producenci whisky w Japonii na pewno nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa i zapowiadają nowe niespodzianki dla miłośników whisky na całym świecie.
Co ciekawe, Japończycy nie tylko importują słynną szkocką whisky, ale również od blisko stu lat sami ją u siebie produkują. Wszystko zgodnie z recepturami produkcji szkockiej whisky. Na wyspach działa osiem destylarnii: Eigashima, Gotemba znana również jako Kirin, Haushu Higashi, Karuizawa, Miyagikyo, Yamazaki, Yoichi oraz najnowsza Chochibu otwarta w 2008 roku. Do najbardziej znanych japońskich producentów whisky należą korporacje Nikka i Suntory, będąca liderem z blisko 50% udziałem w rynku. Produkują one zarówno single malt jak i blend whisky. Japońska whisky zdobywała liczne nagrody w różnych kategoriach m.in. w konkursie organizowanym przez słynne, brytyjskie czasopismo „Whisky Magazine” oraz na prestiżowym konkursie International Spirits Challenge odbywającym się w również w Wielkiej Brytanii.
Jak wyjaśniają szkoccy eksperci dąb japoński wykorzystywany w produkcji beczek, w których leżakuje whisky, nadaje trunkowi specyficzny i wyjątkowy bukiet. The Scotch Malt Whisky Society posiada w swojej ofercie, na przykład 16 letnią japońską whisky z pojedyńczej beczki i pojedyńczego słodu tj. Japanese Malt Whisky – Beczka no: 116.1 o poetyckiej nazwie “Kokos, strączki zielonego groszku i tropikalna sauna” pochodzącą z destylarnii Yoichi, dojrzewającą w beczkach z amerykańskiego dębu. „Lubimy intrygować i dlatego do naszej oferty wybitnych szkockich single malt whisky dodaliśmy unikalną japońską. To jest naprawdę niezwykła butelka, zwłaszcza dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki, nowe trendy” dodaje Stephen Swinney z The Scotch Malt Whisky Society.
Japońską przygodę z whisky rozpoczęli dwaj pionierzy: panowie Masataka Taketsuru i Shinjiro Tori. Taketsuru studiował i zdobywał doświadczenie w Szkocji, w najlepszych tamtejszych destylarniach. Na początku lat 20. XX wieku powrócił do domu i pomógł w otwarciu destylarni Yamazaki. W latach 30 odszedł i stworzył własną firmę, która jest obecnie znana jako Nikka. W ramach tej firmy działa destylarnia Yoichi na wyspie Hokkaido.
Producenci whisky w Japonii na pewno nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa i zapowiadają nowe niespodzianki dla miłośników whisky na całym świecie.
Komentarze
Prześlij komentarz