Przejdź do głównej zawartości

Drinkowe „must try” na Walentynki i Dzień Singla

Z myślą o zbliżających się Walentynkach i Dniu Singla, Stock Polska przygotował przepisy na wymyślne i proste w przygotowaniu drinki, które uprzyjemnią każde wam te wyjątkowe chwile







Walentynki i Dzień Singla to święta, które wypadają w kalendarzu dzień po dniu. Właściwie Dzień Samotnych Serc nie wyróżniałby się tak bardzo, gdyby nie coroczne Święto Zakochanych. To dwa znacznie różniące się od siebie święta a jednak tak samo dobre okoliczności na przygotowanie czegoś wyjątkowego dla siebie… lub dla dwojga. Słodkie, z odrobiną goryczki, wytrawne i kolorowe trunki doskonale sprawdzą się podczas celebracji takich okazji. Sprawdź zatem naszą listę drinków „must try” na Walentynki i Dzień Singla!
1. NIGHT EXPEDITION
 Szkło: typ whisky
Składniki: 40ml Amundsen wódka, 20ml syrop waniliowy (opcjonalnie łyżeczka cukru waniliowego), 10ml sok z limonki i jagody.
Metoda wykonania: W kubku shakera rozgniatamy dwie łyżki świeżych jagód. Poza sezonem możemy użyć jagód mrożonych lub konfitury jagodowej. W przypadku konfitury należy dodać więcej soku z limonki. Do shakera dodajemy pozostałe składniki
i wypełniamy shaker lodem. Wstrząsamy energicznie przez kilkanaście sekund. Zawartość shakera cedzimy do schłodzonego kieliszka. Do drinka wrzucamy kilka jagód.
Autorzy: barmani THE ROOTS
NIGHT EXPEDITION - STOCK POLSKA.jpg

2. MISS PEPPER
Szkło: typ whisky
Składniki: 40ml Żołądkowa De Luxe z pieprzem, 30ml sok z cytryny, 80ml sok żurawinowy, maliny.
Metoda wykonania: wszystkie składniki dokładnie mieszamy i serwujemy na kruszonym lodzie, dekorujemy świeżymi malinami.
MISS PEPPER - STOCK POLSKA.tif

 3. ICEBREAKER
Szkło: typ whisky
Składniki: 40ml Amundsen wódka, 20ml sok z limonki, 20ml syrop cukrowy, 1 kropla Angostura bitters, 4 krople Amol, białko jajka.
 Sposób przygotowania syropu cukrowego: do garnka wsypujemy 2 szklanki cukru i dodajemy szklankę wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 2 minuty aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy.
Metoda wykonania: Na początku wlewamy białko jajka do shakera, dodajemy odrobinę soli. Należy pamiętać, aby kubki shakera były suche, w innym przypadku białko się nie ubije. Zamykamy shaker i energicznie wstrząsamy białko przez kilkanaście sekund. Otwieramy shaker i dodajemy resztę składników. Następnie wypełniamy shaker lodem, zamykamy go i energicznie wstrząsamy wszystkie składniki. Przygotowujemy szklankę i wypełniamy ją lodem. Przecedzamy zawartość shakera i wlewamy do szklanki z lodem. Ozdabiamy skórką z cytryny.
Autorzy: barmani THE ROOTS
ICEBREAKER - STOCK POLSKA.jpg

4. BACK IN BLACK
Szkło: koktajlowe
Składniki: 40 ml Żołądkowej Gorzkiej z Czarną Wiśnią, 30 ml espresso, 5 ml Triple sec.
Metoda wykonania: espresso, wódkę Żołądkowa Gorzką z Czarną Wiśnią i Triple Sec shakujemy z lodem. Podajemy w szkle do martini lub whiskówce.
BACK IN BLACK - STOCK POLSKA.jpg

5. EASY LOVER
Szkło: long
Składniki: 40 ml Żołądkowej Gorzkiej z Czarną Wiśnią, 40 ml soku jabłkowego, Top Up Ginger Ale.
Metoda wykonania: wszystkie składniki wlewamy do wysokiej szklanki z lodem i mieszamy, dekorujemy cząstkami cytryny.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zobacz wyniki, zdjęcia i nagranie z oficjalnego ważenia zawodników przed KSW 35

Poznaj strzelecki celownik termowizyjny SCT „RUBIN”

Gorąca sesja zniewalająco pięknej Joanny Krupy

Agnieszka Wasilewska powalczy o koronę Miss Globe 2015

Poznaj najlepsze hity na Sylwestra 2016

Poznaj wielokalibrowy karabin wyborowy TOR używany przez snajperów GROM

Legendarne piwo Grimbergen trafiło do Polski