"Przyrządzić frytki? A co to za filozofia?" - pomyśli wielu. Jednak frytka frytce nierówna i potwierdzi to każdy, kto spróbował ziemniaka przygotowanego, jak to czynią w Belgii - z chrupiącą skórką i mięsistym wnętrzem z dodatkiem pysznego sosu
Zaczynamy przywiązywać coraz większą wagę do smaku potraw, nawet tych
najprostszych. Cieszące się złą opinią jedzenie typu fast food zaczyna
zdradzać nowe, lepsze oblicze. Jak grzyby po deszczu powstają niewielkie
miejsca oferujące posiłki przyrządzane z wielką pieczołowitością w
zupełnie nowych albo ponownie odkrytych, kiedyś zapomnianych odsłonach.
Zwiększa się grono osób chcących nawet w tych szybkich daniach odnaleźć
wyjątkowe doznania. Wyrafinowana może okazać się nawet z pozoru
prozaiczna frytka.
Frytka narodowa!
Czekolada, piwo i frytki - z tych trzech jakże popularnych przysmaków
słynie królestwo Belgii. Jednak to właśnie prosta potrawa z ziemniaka
jest najbardziej kojarzona z krajem Beneluksu, uważanego za ich
ojczyznę. 21 lipca Belgowie obchodzą narodowe święto, podczas którego
chętnie sięgają po swoją smakowitą chlubę. Warto dodać, że za narodową
potrawę uważane są tam właśnie frytki serwowane razem z owocami morza
(tradycyjnie powinny to być omułki).
Co do rodowodu popularnej przekąski innego zdania jest część
Francuzów, w czym utwierdza ich termin "french fries" w
angielskojęzycznym słownictwie. Faktem jest, że to jednak głównie we
francuskojęzycznej, walońskiej części Belgii od średniowiecza smażono
podłużnie krojone ziemniaki, których sława okrążyła cały świat.
Tradycyjnie przyrządzano je na wołowym tłuszczu. Niektórzy
tradycjonaliści do tej pory nie wyobrażają sobie "wrzucenia" ziemniaka
do oleju roślinnego.
Już na pierwszy rzut oka można odróżnić frytkę belgijską od tej
najczęściej spotykanej. Ta omawiana jest zdecydowanie grubsza i ma
nieregularny kształt. Forma jest bardzo ważna, ale nie z powodów
estetycznych, tylko ze względu na sposób uzyskania pożądanego smaku.
Grubiej cięte kawałki tak łatwo się nie wysuszą i będą cieszyć mięsistym
wnętrzem. Poza tym nie wchłoną takiej ilości tłuszczu, co identyczna
ilość ziemniaków, ale pokrojona na cieńsze frytki.
Do dwóch razy sztuka
W Belgii, gdzie frytki są bardzo popularne, rozwinęła się metoda
smażenia ziemniaków, mająca ogromne znaczenie dla osiąganego smaku.
Mniej ważny jest w niej rodzaj oleju, jakiego się używa, ale znaczący
jest tu fakt, iż trzeba na nim smażyć frytki dwukrotnie. Najpierw wrzuca
się pokrojone ziemniaki do garnka z rozgrzanym olejem i czeka, aż
wypłyną na wierzch. Na tym etapie chodzi o pewnego rodzaju blanszowanie,
żeby ziemniak nadal był surowy, ale ma wytworzyć się na nim skórka. Po
około 7 minutach wyciąga się frytki, daje im się "odetchnąć" na ręczniku
papierowym, maksymalnie pół godziny, i ponownie wrzuca do jeszcze
bardziej rozgrzanego oleju, pozostawiając w nim do uzyskania pożądanego
koloru. Jeśli dysponujemy specjalistycznym termometrem, to za pierwszym
razem tłuszcz powinien mieć ok. 160°C, a potem ok. 190°C. Co ważne,
zdaniem Belgów do frytek najlepiej nadają się odmiany ziemniaków Bintje
albo Russet.
Z sosem
Od tego "jak" nie mniej ważne jest "z czym" serwuje się frytki. W
Polsce uważane są za dodatek, dlatego co najwyżej posypuje się je solą
lub skrapia ketchupem. Jednak tam, skąd frytki pochodzą, jest zupełnie
inaczej.
Jeden z głównych bohaterów kultowego amerykańskiego filmu "Pulp
Fiction", opowiadając swoje wrażenia z wizyty m.in. w Holandii,
zaskoczony jest tym, że frytki jedzone są tam z majonezem, a nie z
ketchupem. Cóż, być może dzielimy z Amerykanami część kulinarnych
upodobań, ale rzeczywiście w europejskich krajach, gdzie frytki cieszą
się największą popularnością, jedzone są z majonezem lub sosami, których
jest on głównym składnikiem. W Belgii i Holandii, gdzie najłatwiej
znaleźć miejsca serwujące frytki, smażalnie prezentują zdające się nie
mieć końca listy sosów, mogące nadać daniu wyjątkowy charakter.
Smak sosu ogranicza tylko Twoja inwencja
Niektórym majonez i smażony ziemniak może się wydawać zbyt mdłym
połączeniem, więc dlaczego nie postarać się o ulubiony sos samemu? Tym
bardziej, że sprawa jest naprawdę prosta.
"Entuzjastom wyrazistych smaków polecam sos czosnkowy z chilli",
radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Wystarczy podsmażyć posiekane
drobno kawałki chilli, cebuli i czosnku z dodatkiem soku z cytryny i
odrobiny wody. Smak warto wzbogacić Esencją do sosu pieczeniowego
jasnego Knorr. Gdy się dokładnie rozpuści, gotujemy przez chwilę i
odstawiamy z ognia, by całość zgęstniała. Kiedy ostygnie, będzie można
wymieszać z majonezem i śmietaną.
Pikantny sos czosnkowy
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- czosnek - 6 ząbków
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
- Majonez Hellmann's o smaku czosnkowym - 100 g
- papryka chilli
- cebula szalotka - 1 szt.
- śmietana - 100 ml
- oliwa z oliwek - 80 ml
- natka pietruszki
- cytryna
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej oliwie z oliwek należy przyrumienić pokrojone drobno w kostkę cebulę, czosnek i paprykę. Pod koniec smażenia dodać 100 ml wody i trochę soku z cytryny.
- Aby sos posiadał odpowiednią konsystencję i był właściwie doprawiony, rozpuść w oliwie z warzywami Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr.
- Gdy sos zgęstnieje, należy go zdjąć z ognia i odczekać, aż ostygnie. Kiedy będzie zimny, wymieszaj go ze śmietaną, majonezem i natką pietruszki.
Od maja do października nie powinniśmy mieć problemów ze znalezieniem
świeżego szpinaku. "Wydaje się zbyt mdłym składnikiem do frytek? To
zdrowe warzywo może być znakomitą bazą do sosu, jeśli właściwie je
przyprawimy", sugeruje Piotr Murawski, kulinarny ekspert Knorr. Uczynimy
to z łatwością, sięgając po Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr.
Poniżej dokładny przepis:
Sos szpinakowo-twarogowy
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- szpinak - 200 g
- ser twarogowy - 200 g
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- majonez - 20 ml
- masło
Sposób przygotowania:
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy połącz z wodą i majonezem, żeby uzyskać odpowiedni aromat dressingu.
- Zmielony szpinak należy podsmażyć na maśle, a gdy ostygnie, dodać do niego majonez, zmielony twarożek i sos. Całość mieszamy.
W kuchni powinniśmy się kierować przede wszystkim własnymi
upodobaniami. Szukajmy nowych smaków - może akurat najbardziej zasmakuje
nam sos serowy albo guacamole, który na stałe wprowadzimy do swojej
kuchni:
Frytki z guacamole
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- ziemniaki 6- szt.
- Fix Ziemniaczane łódeczki z sosem czosnkowym Knorr
- pomidor - 1 szt.
- awokado - 3 szt.
- olej - 4 łyżki
- sok z cytryny
- kolendra - pół pęczka
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki pokrój w swój ulubiony kształt frytek.
- Pergaminem do pieczenia wyłóż płaską blachę piekarnika i następnie rozłóż na niej frytki. Skrop je olejem i posyp równomiernie przyprawą, aby każda frytka miała świetny aromat. W piekarniku rozgrzanym do 180°C umieść je na 45 minut.
- Obrane awokado pozbawione pestki rozgnieć na masę. Pokrój w kostkę pomidora, posiekaj kolendrę i dodaj je do awokado. Do mieszanki dodaj dip przygotowany z Fix Knorr, soku z cytryny i guacamole do smaku.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz